Kokonainen ja hyvinvoiva sinä.

TURVALLISIA KOHTAAMISIA

Eläinavusteinen nepsy- ja tunnetaitovalmennus sekä lyhytterapia tukena arjen haasteissa

Kati Kärnä tarjoaa eläinavusteista nepsyvalmennusta ja terapiaa Rovaniemellä

Eläimen kanssa on hyvä pysähtyä, olla, rauhoittua, kohdata, tuntea ja oppia.

Eläinavusteinen toiminta on monipuolisesti vaikuttava työmuoto arjen haasteiden tueksi sekä omien vahvuuksien kehittämiseen.

Haasteena voi olla esimerkiksi elämänhallinnan vaikeudet, ahdistus, tunteiden säätelyn haasteet, pelot, yksinäisyys tai itsetunnon ja itsetuntemuksen puutteet.

Olen auttanut eläintyöparieni kanssa mm. Nepsy-nuoria ja erilaisen taustan omaavia kuntoutujia.

Työskentelymuoto tarkentuu asiakkaan tilanteen mukaan. Haemme eväitä  tulevaisuuteen eläinavusteisesta tunnetaitovalmennuksesta, nepsy-valmennuksesta ja lyhytterapiasta. 

Tällä sivulla voit tutustua eläinavusteisiin palveluihini, käytännön yhteistyöhön, eläintyöpareihin sekä asiakkaiden kokemuksiin.

Tunnetaitovalmennusta Rovaniemellä

Eläimen kanssa työskentely kehittää

luottamusta

oppimista

tunnetaitoja

sosiaalisia taitoja

Hevosen kanssa on turvallista koskea ja tulla kosketetuksi.

Eläinavusteinen nepsy- ja tunnetaitovalmennus sekä lyhytterapia Vanhassa Niskalassa Rovaniemellä

on tavoitteellista, asiakkaan tarpeiden mukaan räätälöitävää palvelua, kokonaisvaltaista kohtaamista ja ennaltaehkäisevää psykososiaalista tukea arkielämän haasteisiin.

Eläinavusteinen toimintamme on saanut vuosien varrella tuekseen kokemuksen kautta tullutta tietoa sekä koko ajan lisääntyvää tutkimus- ja teoriatietoa. Tavoitetta kohden lähdetään kulkemaan kokemuksellisesti. Asiakas saa kokemuksen läsnäolosta, rauhoittumisesta ja keskittymisestä, mikä voi olla keholle uusi kokemus. Kehon kokemuksen rinnalla tärkeää on asioiden tunnistaminen ja sanoittaminen. Keskeistä työskentelyssä on keho-mieliyhteys. Kehon kokemus turvallisuudesta luo pohjan yhteiselle työskentelylle. 

Eläinavusteisen nepsy-valmennuksen, tunnetaitovalmennuksen sekä lyhytterapian tavoitteena on tukea eri ikäisten ja eri elämänvaiheissa olevien henkilöiden arjen- ja elämänhallinnan taitoja, uusien myönteisten toimintatapojen kehittymistä, sekä myönteisen elämänpolun rakentumista. Työotteeeni on voimavarakeskeinen ja asiakkaan vahvuuksiin sekä myönteisyyteen keskittyvä.

Eläintyöparilla on työskentelyssä monta roolia. Eläin voi motivoida, aktivoida ja rauhoittaa. Eläin tarjoaa turvallisen lähikosketuksen mahdollistavan kontaktin kohtaamalla ihmisen ilman ennakkokäsityksiä tai -odotuksia. Kohtaaminen auttaa ihmistä näkemään itsensä ihmisenä. Mahdollisen diagnoosin luoman stigman väistyminen mahdollistaa asioiden tutkimisen uudesta näkökulmasta. Usein asiakkaasta löydetään myös vahvuuksia ja voimavaroja, jotka ovat arjessa jääneet huomiotta. 

Eläinavusteisen työskentelyn yksi peruste on ihmisen ja eläimen välisen tunnevuorovaikutuksen puhtaus. Eläin  mahdollistaa tunteiden kokemisen ilman pelkoa tulla torjutuksi tai väärinymmärretyksi. Eläin auttaa löytämään yhteyden omiin tunteisiin, minkä myötä tunteitaan uskaltaa ilmaista rohkeammin myös ihmisille. Omien tunteiden tunnistamisen, ilmaisun ja säätelyn ohella eläinavusteinen työmuoto kehittää vuorovaikutustaitoja ja antaa eväitä arkielämän sosiaaliseen kanssakäymiseen. Kokemus yhteenkuulumisesta vahvistaa sosiaalisen liittymisen järjestelmää. Turvallisten kokemusten myötä mahdollistuu myös uuden oppiminen.

Työskentely eläimen kanssa on aina tietoinen valinta, ja kokonaisvaltaista toimintaa. Työskentely tarkentuu tavoitteen sekä asiakkaan tunnetilan ja jaksamisen mukaan. Hevosten hoitotoimenpiteet, ruokinta, harjaus ja taluttaminen tarjoavat ratsastuksen ohella mahdollisuuden vahvistaa läsnäoloa kehon saadessa samalla monipuolista harjoitusta. 

Lähtökohta turvalliselle työskentelylle on ohjaajan ja eläinten välinen suhde, joka toimii myös mallina luottamuksesta.

Lue lisää alta.

  • Nepsy-valmennus on lyhenne sanasta neuropsykiatrinen valmennus. Tunnetuimpia neuropsykiatrisia oireyhtymiä ovat aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriö (adhd), autismikirjo ja touretten oireyhtymä. Oireyhtymät ovat kehityksellisiä (ilmenneet lapsuudesta saakka), neurobiologisia (poikkeamia aivojen tiedonkäsittelytoiminnoissa) ja neuropsykiatrisia (vaikuttavat tunne-elämään ja käyttäytymiseen). Neuropsykiatriset oireet voivat olla myös seurausta vammasta (esim. aivovammat).

    Neuropsykiatrinen valmennus on ohjauksellinen ja tavoitteellinen kuntoutusmenetelmä asiakkaille, joilla on neuropsykiatrisia erityisvaikeuksia. Ammattilaisen toteuttaman dokumentoidun toiminnan tavoitteena on tukea asiakkaan fyysistä, psyykkistä ja kognitiivista toimintakykyä.

    Nepsy-valmennus on prosessi, jossa valmentaja on rinnallakulkija ja turvallinen asioiden jakaja elämän eri tilanteissa. Valmennus on ratkaisu- ja voimavarakeskeistä. Tavoitteena on löytää asiakkaan vahvuudet ja etsiä asiakkaan arjessa toimivia käytännön työkaluja. Tavoitteena on vahvistaa elämänlaatua ja tukea myönteistä kehitystä sekä ennaltaehkäistä mahdollisia haasteita. Valmennuksessa huomio on haasteiden sijaan voimavaroissa ja katse suunnataan menneen sijaan eteenpäin. Dialogisuus on yksi työskentelyn lähtökohta ja asiakas nähdään oman elämänsä asiantuntijana.

    Neuropsykiatrisen valmennuksen tavoitteena on tukea eri-ikäisten ja eri elämänvaiheissa olevien henkilöiden arjen- ja elämänhallinnan taitoja, uusien myönteisten toimintatapojen kehittymistä sekä myönteisen elämänpolun rakentumista.

    Valmennuksen avulla pyritään opettelemaan uusia toimintatapoja mahdollisimman hyvän itsenäisen elämän hallitsemiseen. Valmennuksen kohteena voi olla melkein mikä tahansa elämän osa-alue asiakkaan kanssa asetettujen tavoitteiden mukaan (esim. itsestä ja kodista huolehtiminen sekä opintojen loppuun saattaminen).

    Valmennus toteutetaan asiakkaan omassa ympäristössä tai palveluntarjoajan toimitiloissa, toteutus tarkentuu asetettujen tavoitteiden mukaan.

    Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmennus on ADHD:n Käypä hoito -suosituksen mukainen kuntoutusmenetelmä. Neuropsykiatriset valmentajat ry:n kotisivuilta

    Olen Neuropsykiatriset valmentajat ry:n jäsen. Lue lisää nepsy-valmennuksesta yhdistyksen sivuilta.

  • Tunnetaitoja ja tukea arkeen

    Tunnetaitovalmennuksen yleisinä tavoitteina on vahvistaa ohjattavan itsetuntemusta, itsehallintaa, sosiaalista tilannetajua, vuorovaikutustaitoja ja vastuullista päätöksentekoa.

    Yhdessä ohjattavan kanssa etsitään vastausta kysymykseen ”kuka minä olen ja mitä tapahtuu, kun olen vuorovaikutuksessa toisten kanssa?”. Muita tavoitteita voivat olla esimerkiksi ryhmässä toimiminen tai omien vahvuuksien kirkastaminen. Valmennus mahdollistaa myös esteettisten vaikuttavien kokemusten synnyttämää ilon kokemusta.

    Eläinavusteisessa tunnetaitovalmennuksessa eläinten kanssa oleminen yhdistyy ohjaukselliseen työskentelyyn, jonka tavoitteena on tarjota asiakkaalle hänen hyvinvointiaan tukevia kokemuksia ja työkaluja arkielämään.

    Työskentelyn tavoitteet tarkennetaan aina asiakkaan kanssa.

    Tunnetaidot ovat tärkeitä meille kaikille, ja kuka tahansa voi hyötyä tunnetaitojen vahvistamisesta. Tunnetaitovalmennus auttaa, kun omien tunteiden tunnistaminen, ilmaiseminen sekä säätely on vaikeaa.

    Valmennettava voi olla esimerkiksi nuori, joka kärsii yksinäisyydestä. Taustalla voi olla kokemuksia koulukiusaamisesta.

    Haasteita voi olla myös muiden ihmisten tunteiden tunnistamisessa sekä vuorovaikutuksessa kanssaihmisten kanssa. Näitä haasteita voi olla niin nepsy-taustaisilla kuin neurotyypillisillä asiakkailla.

    Työmuoto on koettu vaikuttavaksi myös päihde- ja mielenterveyskuntoutujien kanssa.

    Eläinavusteinen tunnetaitovalmennus voi olla ennaltaehkäisevää työskentelyä tai tukitoimi asiakkaan muiden tukitoimien rinnalla.

    Psykososiaalisella tuella voidaan auttaa myös siirtymävaiheessa olevaa asiakasta; esimerkiksi sote-palveluiden päättyessä kuntoutuja-asiakkaan kynnys palata normaaliin arkeen voi olla korkea. Tunnetaitovalmennuksella voidaan vahvistaa asiakkaan kokemusta itsestä ja omasta toimintakyvystä. Työskentely voi olla arjen tukena myös odotettaessa esim. toimintaterapian alkua.

    Eläinavusteista tunnetaitovalmennusta voidaan toteuttaa yksilöohjauksena tai pienryhmässä. Käytännön toteutus sovitaan asiakkaan kanssa.

  • Lyhytterapia on alle vuoden kestävä, 1-25 tapaamiskerran prosessi, jossa käsitellään asiakkaan toivomia asioita. Tapaamiskertojen määrä katsotaan tapauskohtaisesti.

    Lyhytterapia on matalan kynnyksen psykososiaalista tukea, joka kohdentuu asiakkaan sen hetkisen elämän akuuttiin haasteeseen / tukea tarvitsevaan asiaan.

    Lyhytterapia soveltuu erityisen hyvin alkuvaiheen ongelmiin, kun vaikeudet eivät ole vielä kroonistuneet.

    Työskentely on tulevaisuuteen suuntaavaa ja voimavarakeskeistä. Se rakentuu olemassa olevien resurssien varaan, ja huomio suunnataan saavutettavissa oleviin asioihin.

    Lyhytterapiaan ei tarvita lähetettä. Asiakkaalla ei tarvitse olla diagnoosia eikä taustalla psykiatrisia tutkimuksia.

    Lyhytterapia ei ole psykoterapiaa.

    Lyhytterapeutti ohjaa asiakkaansa tarvittaessa varsinaiseen terveydenhuoltoon, mikäli lyhytterapeuttinen työote ei ole riittävä.

    Lyhytterapialla pyritään kasvattamaan asiakkaan itseymmärrystä, auttamaan tunteiden säätelyssä, kehittämään ongelmanratkaisutaitoja, auttamaan kriisivaiheiden yli ja tuottamaan tarkoituksenmukaisia käyttäytymismuutoksia asiakkaan arjessa.

    Tutkimusten mukaan noin 40-50 % masennus- ja ahdistuneisuusoireista kärsivistä asiakkaista saa avun lyhytterapiasta (Helsingin psykoterapiatutkimus).

  • Luontoperusteisen toiminnan hyvinvointivaikutuksista puhuttaessa nostetaan esille mm. Psykofyysisen stressin vähenemisen teoria (Stress Reduction Theory, SRT) sekä Tarkkaavaisuuden elpymisen teoria (Attention Restoration Theory, ART). Teorioiden mukaisten hyvinvointivaikutusten ja esim. neuropsykiatristen oireyhtymien erityispiirteiden välillä on lukuisia yhtymäkohtia.

    Mielenkiintoisen perustelun luontoperustaiselle työskentelylle tuo myös biofilian käsite. Biofilia on koko ihmiskunnalle yhteinen, geneettiselle pohjalle perustuva rakkaus luontoa ja kaikkea elävää kohtaan. Ihmisen ja luonnon suhde tulee esille esim. tarkasteltaessa autonomisen hermostomme toimintaa; luontoympäristö välittää hermostolle viestin turvasta, mikä tukee parasympaattisen hermoston toimintaa.

    Eläin on osa luontoa ja voi osaltaan tarjota lisäeväitä työskentelyyn erilaisten asiakkaiden kanssa. Hevosavusteinen työskentely on Suomessa suhteellisen uutta. Tietoa ja kokemusta eri puolilta maailmaa on pitkältä ajalta.

    Mielenkiintoisia historiatietoja löytyy jo Hippokrateen ajoilta. Luonto- ja eläinavusteisella työskentelyllä voidaan vahvistaa fyysisen toimintakyvyn ohella asiakkaan psyykkisiä valmiuksia ja mielen tasapainoa.

    Jatkuvasti lisääntyvät tutkimustulokset kertovat eläinavusteisen työskentelyn vaikuttavuudesta. Oma kokemukseni kertoo samaa: eläinavusteinen työskentely tuo lisäarvoa erilaisten asiakasryhmien kanssa työskentelylle.

  • Yhteistyö käynnistyy viiden kerran sarjalla, jonka aikana kartoitamme asiakkaan elämäntilanteen: mikä toimii ja mihin kaivataan muutosta. Työskentelymuoto tarkentuu tavoitteiden mukaan. Haemme eväitä tulevaisuuteen eläinavusteisesta tunnetaitovalmennuksesta, nepsy-valmennuksesta ja lyhytterapiasta.

    Eläinavusteisesta työskentelystä tehdään sopimus, johon kirjataan mm. tapaamisten kesto ja aikataulu, työskentelyn tavoite, peruutusehdot ja laskutus. Tapaamisen kesto tarkentuu asiakkaan iän ja työskentelyn tavoitteiden myötä.

    Aloitusjakson jälkeen arvioimme yhdessä yhteistyökokemukset ja sovimme mahdollisesta jatkosta tarkennetulla tavoitteella ja työskentelymuodolla. Lyhytterapeuttisessa työskentelyssä tulokset saavutetaan yleensä 6-8 käyntikerran myötä, tilanteen mukaan yhteistyösuhde voi olla pidempikestoinen.

    Tärkeä osa nepsy- ja tunnetaitovalmennusta sekä lyhytterapiaa on psykoedukaatio. On tärkeä avata käsitteet ja jakaa tietoa arjen haasteiden taustalla olevista asioista sekä asiakkaalle että hänen läheisilleen. Uuden, asiakkaan omaan arkeen kytkettävän tiedon tavoitteena on osaltaan vahvistaa asiakkaan uskoa itseensä ja mahdollisuuksiin hyvään itsenäiseen elämään.

    Nepsy- ja tunnetaitovalmennus sekä lyhytterapia toteutetaan lähtökohtaisesti yksilötyöskentelynä.

    Yhteistyö huoltajan kanssa tarkentuu asiakkaan iän mukaan. Palvelukokonaisuuteen voidaan sisällyttää erikseen sovittava määrä työnohjauksellisia tapaamisia vanhempien kanssa. Näiden tapaamisten tavoitteena on tarjota vanhemmille psykoedukaatiota arjen haasteiden taustalla olevista asioista ja laajentaa asioiden käsittelyä voimavaralähtöisesti. Samalla tavoitteena on tukea koko perheen jaksamista arjessa.

Kati Kärnä Rovaniemi issikat

Tutustu islanninhevosiini

Magni

Magni on 1994 syntynyt kimo ruuna, joka hurmaa niin pienemmät kuin isommatkin vieraat. Tämä valkea  vanha herra tykkää olla ihmisten keskellä – rapsutuksia ei Magnin mielestä tule koskaan liikaa. Magni on  mitä mainioin opetusmestari molempia osapuolia kunnioittavalle yhteistyölle, jämäkkyydelle sekä selkeille ohjeille ja läsnäololle. Magni on omalla persoonallaan opettanut monia. Magnin jättämä muistijälki on  vahva.

Student

Student on 1993 syntynyt ruuna, laumamme rauhallinen johtaja. Student on pieni suuri mies. Jyhkeän  ulkokuoren alla asuu herkkä pieni poika. Student on herkkyydessään mainio oppimestari, ollen samalla  vahva johtaja, joka mahdollistaa harmonisen laumaelämän. Mustan herran olemusta sävyttävät tänä  päivänä jo charmantit harmaat, ikää ei uskoisi todeksi, kun seuraa Studentin ja Ófeigurin jokapäiväistä  leikkihetkeä.

Ófeigur

Ófeigur on 2002 syntynyt kulomustan kirjava ruuna – runoratsu, herkkä sielu, joka katselee maailmaa upean otsatukkansa alta. Ófeigur on todellinen hurmuri, niin luonteeltaan kuin ulkonäöltäänkin. Samalla herra on tärkeä opettaja ja peili ihmisen tunteille ja käytökselle. Ófeigur kutsuu niin vauhtiin kuin pysähtymiseen. Ófeigurin huomaat olevasi vierelläsi juuri silloin kun sitä tarvitset.

Hespa

Hespa on laumamme uusin jäsen, voikonkirjava 2008 syntynyt tamma. Hespa on kaunis, herkkä, avoin ja  kohtelias. Hespaa kuvaavia sanoja ovat myös hurmaava ja luottamus. Yhteinen matkamme on vasta  alussa. Tiedän jo nyt saaneeni uuden ystävän, joka tulee opettamaan minulle paljon ja olemaan tärkeä työkaveri eläinavusteisessa työssä ja sen kehittämisessä. Vahvan luonteensa puolesta uskon Hespan myös  olevan laumamme tuleva johtaja.

Islanninhevosteni lisäksi eläintyöpareinani voivat toimia espanjanvesikoira Topi ja ranskanvesikoira Routa.

“(Lapseni) odotti aina innolla tallille lähtöä, vaikka moneen muuhun paikkaan lähteminen on ollut hänelle viimeisten vuosien aikana stressaavaa ja ahdistavaa.”

”Lapseni on saanut eläinavusteisesta nepsy-valmennuksesta selkeästi lisää itseluottamusta ja uskoa omiin kykyihinsä. Itsensä ylittäminen pienin askelin turvallisen ammattilaisen ja eläimen seurassa on luonut perustavanlaatuista luottamusta tähän hetkeen ja tulevaisuuteen.”

”Vanhempana aistin lapseni kehollisen rauhoittumisen lähes heti Vanhan Niskalan pihapiiriin ajettaessa. Myös yhteisen eläinhetken päätyttyä lapsen keho on rauhallinen ja painava sekä puhe hidastuu. Hevosen selässä ja eläinten kanssa touhutessa saavutetut syvätuntoaistimukset auttavat hermoston rauhoittumisessa. Illat jatkuvat kotona rauhallisina ja lapsi uppoutuukin usein omiin luoviin leikkeihin.”

“(Lapseni) sai työskentelystä paljon itsevarmuutta ja on saanut palata rakkaan ja kiinnostavan harrastuksensa pariin, josta nauttii ja josta saa energiaa. Tämä lisää myös liikunnan ja ulkoilun harrastamista ja antaa paikan, joka vie ajatukset pois arkisesta aherruksesta opintojen parissa, eli auttaa myös palautumaan.”

“Muistan kun ensimmäisen kerran tulin äiti mukanani luoksesi kertomaan tilanteestani. Silloin ei vielä tiedetty yhteistyömme alkamisesta. Huomasin heti tämän tapaamisen aikana kuinka minulla oli todella helppo puhua asioistani, aivan kuin se ei olisi ollut ensimmäinen kerta ja vastassa olisi ollut ihminen jonka olen tuntenut paljon kauemmin!”

“Minulla on aina ollut vaikea kertoa ihmisille omia ajatuksia ja sitä miltä minusta oikeasti tuntuu. Tämän takia en ole oikeastaan saanut helpotusta niihin oikeasti vaikeisiin asioihin, jotka vaikuttavat jokapäiväiseen elämään. Katin luona kuitenkin huomasin joka kerta, että ollaan oikeiden asioiden äärellä enkä istu siellä turhaan. Minulla oli kuultu ja ymmärretty olo. Aina tapaamisten lopuksi tunsin kehossani rauhan ja helpotuksen tunteen. En kertaakaan lähtenyt tapaamisista pois ahdistuneena ja harvoin enään mietin käsiteltyjä asioita sen jälkeen. ”

”Lapseni kohdalla voidaan puhua tunnesiteestä, ystävyydestä eläimen kanssa. Arjessa ystäviä ja sosiaalisia kontakteja on melko vähän, joten eläinystävillä on tärkeä rooli hänen elämässä.”

”Lapseni on saanut rakentaa oman juttunsa (suhteen eläimiin), ja on joka kerta ylpeä, kun kertoo mitä tehty. Huomaan hänen pohtivan usein Katin kanssa käsiteltyjä asioita.”

“En voi kun suositella Katia, ensimmäinen paikka jossa koin että edistyin ihmisenä ja voitin monia pelkoja. Epävarmasta tytöstä tuli paljon itsevarmempi yhteistyömme aikana. Harmikseni toiselle paikkakunnalle muuton takia yhteistyö täytyi lopettaa mutta ehkä tulevaisuudessa nähdään taas! ”

“Plussaa erittäin kivoista tiloista ja ympäristöstä. Minusta oli mukava aina ajaa kaupungin hulinasta Niskanperälle ja autosta noustessa pois kehoon valtasi rauha ja lämpö. Eläimien läsnäolo eläinrakkaana ihmisenä rauhoitti entisestään ja oli mukava kun Topi monesti oli tapaamisissa mukana!”

”Eläinten kanssa tapahtuva ohjattu puuhastelu on selvästi stressitasoja laskevaa.”

Kati Kärnä tarjoaa eläinavusteista terapiaa Rovaniemellä

Olen Kati Kärnä, kokenut ja kokonaisvaltaisesti auttava tunnetaito- ja nepsyvalmentaja sekä lyhytterapeutti.

Autan sinua kohtaamaan itsesi ja tunteesi. Autan sinua tuntemaan itsesi paremmin ja olemaan rohkeasti kokonainen sinä.

Toimimme aina sinun ehdoillasi. Minun ja eläintyöparieni kanssa voit rauhoittua ja kokea asioita turvallisesti.

Eläinavusteinen lyhytterapia, nepsy-valmennus sekä tunnetaitovalmennus auttavat ehkäisemään tulevaisuuden solmukohtia ja saavuttamaan kokonaisemman hyvinvoinnin tilan.

Tarjoan eläinavusteista palvelua Rovaniemen Niskanperällä. 

“Jos kuvailisin Katin ja Nuorten Ystävät ry:n Klubitalo Roihulan yhteistyötä, niin sanoisin sen olevan kunnon juureen tehty täysjyväruisleipä. Helppoa ja mutkatonta, mutta ravitsevaa. Kokemukseni mukaan Katin herkkyys ja aitous luo ilmapiirin, joka mahdollistaa keskittymisen hetkeen, antaa luvan katsoa itseä ja asioita elämässä, jotka siihen vaikuttavat. Ihana miljöö, tupa ja Katin taito olla läsnä luovat turvallisen tilan kohdata elämän vaikeitakin asioita.”

– Jaana Rossi, NY Klubitalo Roihula

”Hevosryhmä tuli kuin tilauksesta kun siihen aikaan kärsin ahdistuksesta. Pelkäsin avun hakemista. Mutta kun uskalsin lähteä hevosryhmään hevoset saivat uskomattomasti lukkoni aukeamaan ja jo samana päivänä hakeuduin avun pariin. Hevosryhmässä oli aina hyvä olla ja sen aikana muu maailma unohtui. Oli minun pelastus että hevosryhmä järjestettiin. Tällä hetkellä kun miettii miten ryhmä on vaikuttanut elämääni, niin se muutti minut sellaiseksi etten enää aina esitä kaiken olevan hyvin vaan pystyn sanomaan jos on huono olla. Hevosryhmä on lisännyt rohkeuttani ja itsetuntoani. Sydämelliset kiitokset Katille, hevosille ja koirille kaikesta mitä olen heiltä saanut.”

“Sain varmuutta kohdata vaikeita tilanteita ja toimia hevosten kanssa. Sain myös hyvän kokemukseen, että pelkoja päin on mentävä, jos haluaa päästä niistä yli. Yritän toimia pelon ja jännityksen vastaisesti ja pystyn olemaan rennommin myös epämukavissa tilanteissa.”

“Olen jo kauemman aikaa parannellut masennusta, traumoja ja pahaa ahdistusta erilaisessa terapiassa, lääkkeillä ja toiminnoissa. Kuitenkin hevoset ovat olleet se yksi suurin käännekohta parannus prosessissa.”

  • Olen kokenut hevoset suureksi voimavaraksi niiden helpottamiseen ja käsittelyyn. Suurimpana kuitenkin se, että saan kokea rauhaa ja jotain mukavaa. Kokea tulla nähdyksi ja kuulluksi hevosen kautta. Ja saada myös parempaa minäkuvaa ja itsevarmuutta. Hevonen ei tuomitse tai pilkkaa sinua. Se hyväksyy sinut omana itsenäsi. Hevonen on omalla kohdalla auttanut pikkuhiljaa saamaan parempaa kuvaa itsestä ja saamaan parantavia kokemuksia. Nämä asiat ovat erilaisen hevostelun kautta kohdallani automaattisesti hiljalleen tulleet myös arkielämään.

    Olen aikaisemminkin käynyt kyseisellä issikkatallilla, joten tiesin jo tämän kesä vierailun yhteydessä miten se minuun vaikuttaa. Mieli tuntuu heti unohtavan itsestä sen negatiivisen kokoaikaisen minäkuvan, epävarmuuden, arjen huolet joita vastaan vielä paljon taistelen. Myös alivireys on ollut suuri haaste päästä neutraalille tasolle. Issikoiden kanssa oleminen kuitenkin tuntuu herättävän mielen aivan erilaisella tavalla.

    En ole kokenut suurta apua toiminnoista, missä pitää koettaa mennä muiden ihmisten, erityisesti nuorten kanssa. Kynnys on sen verran suuri ja ahdistus joskus sietämätön, enkä todennäköisesti sen takia pääse muiden tekemiseen mukaan. Talven käyneillä kuitenkin koin voivani luottaa muihin samaan ikäluokkaan kuuluviin. Hiljalleen hevosten avulla kontakti muihin ihmisiin tuntui hiljalleen pala palalta katoavan ja muiden ihmisten kanssa olo oli helpompaa - jopa mukavaa ajoittain. Tässä erityisesti olen huomannut, etten aina mene suureen ahdistukseen tai jopa paniikkiin uusien ihmisten kanssa. Koen, että hevoset ovat auttaneet minua hiljalleen luottamaan muihin ihmisiin.

    Tiesin siis, että tällainen kokemus ja toiminta voisi olla kaverilleni täydellistä. Kaverini koki saavansa ymmärrystä huoliin, erityisesti mahdollisissa autismi asioissa. Issikat tuntuivat huomaavan hänen ikävän ja huolen asian suhteen, jolloin he tarjosivat lohtua ja läheisyyttä. Erityisesti Ofeigur. Ihan kuin hevonen olisi koittanut kertoa kaiken vielä järjestyvän.

    Uskon ystävälleni olleen ihana kokemus saada tuntea eläimen kautta hyväksyntää ja ymmärrystä. Oma kokemus ainakin on ollut sellainen, että hevonen auttaa käsittelemään asioita paremmin.

    Aina ei tarvitse sanoja ymmärtääkseen toisen pahaa oloa. Eläimet, varsinkin hevoset, tuntuvat olevan mestareita tulkitsemaan olotiloja ja ankkuroimaan hetkeen, missä on hevosen kanssa ja turvassa.

    Issikkatallille palaaminen oli aivan mahtava fiilis. Olin ollut satavarma, että päivästä tulisi mukava ja arvokas. Aivan parasta oli myös, että oma pappani sai touhuta hevosten kanssa myös. Mitä myöhemmin hänestä kuulin, hän oli pitänyt vierailusta. Pystyin itse tallilla huomaamaan kuinka pappa nautti issikoiden seurasta.

    Palaten kuitenkin omaan kokemukseen. Oli kullanarvoista päästä takaisin paikkaan, missä kokee voivansa olla oma itsensä ja vapaa mielen vankilasta ja joistakin arjen vaikeuksista. Kuvat mitä otimme yhdessä hevosten kanssa ovat olleet oiva tapa palata takaisin siihen mielentilaan, edes pienesti. Kuvissa pystyy näkemään kuinka aidosti hymyilen ja olen iloinen. Tunnen oloni hyväksytyksi ja hyväksi. Hevoset eivät välitä millainen olen. He ovat hyväksyneet minut juuri sellaisena kuin nyt olen. Heidän kanssaan koen voivani tehdä mitä vain ja että mikä tahansa tavoite varmasti onnistuu. Myös kevättalvella saatu Ofeigurin talvikarva tuppo on auttanut. Sen kun näkee hyllyssä ei voi kuin hymyillä. Joskus jopa silittelen sitä. Eihän se oikea hevonen ole mutta ainakin voin jotenkin kuvitella, että Ofeigur olisi siinä.

    Jos totta puhutaan tätä kirjoittaessa pääsi pieni itku. Ehkä enemmänkin vain kaipuusta kokea jotain kivaa ja positiivista, kun sai olla rauhassa itsensä ja mielen kanssa. Tämä issikkatalli kokonaisuudessaan on ollut kullanarvoinen kokemus. Hevosten kautta olen saanut paljon korjaavia kokemuksia itsestäni ja muista ihmisistä. Vielä on matkaa parempaan. Kuitenkin pystyn itsekin näkemään kuinka pitkälle olen tullut hevosten tuen ja opetusten avulla.